5 veelvoorkomende fouten bij investeren die u kunt vermijden
Fouten maken hoort erbij, maar u hoeft niet elke valkuil zelf te ervaren. Dit zijn vijf veelvoorkomende fouten bij investeren die u eenvoudig kunt omzeilen.
1. De toekomst willen voorspellen
Wie droomt er niet van een glazen bol die de koersen van morgen onthult? Maar laten we eerlijk zijn: had u in 1997 echt uw geld gestopt in Apple, een bedrijf dat toen op de rand van faillissement stond? Of in Google, toen nog een onbekende zoekmachine? Zelfs ervaren investeerders overschatten hun vermogen om het juiste moment te timen.
De markt voorspellen is vrijwel onmogelijk. Zelfs professionals die 24/7 bezig zijn, hebben moeite om precies op het juiste moment in- en uit te stappen. Ons advies: ga niet blind af op uw eigen analyse en probeer koersontwikkelingen niet te voorspellen. Kies liever voor een strategie die u op de lange termijn kunt vasthouden.
2. Alles op één paard wedden en niet verspreiden
“Leg nooit al uw eieren in één mand” – een oude wijsheid die nog steeds van toepassing is. Wie alles op één aandeel of sector zet, neemt onnodig grote risico’s. Het is verleidelijk om mee te gaan met hypes en uw geld in de “volgende grote kans” te steken, maar dit is zelden een duurzame strategie.
Verspreid uw investeringen over verschillende sectoren, markten en soorten activa. Zo bouwt u een portfolio dat bestand is tegen schommelingen in de markt. De welbekende investeerder Ray Dalio ontwierp bijvoorbeeld het “All Weather Portfolio” om voorbereid te zijn op allerlei economische omstandigheden.
3. Teveel betalen aan (verborgen)kosten
Net zoals bewerkt voedsel vaak duurder en minder gezond is, geldt dit ook voor ingewikkelde financiële producten. Sommige investeringsmogelijkheden lijken aantrekkelijk dankzij slimme marketing, maar zitten vol verborgen kosten.
Let goed op de kosten van een product. Ook kleine verschillen in kosten kunnen na verloop van tijd een groot effect hebben op uw uiteindelijke rendement. Een fonds met 0,5% jaarlijkse kosten levert na 15 jaar aanzienlijk meer op dan een fonds met 2,5% kosten. Kies daarom voor transparante en eenvoudig te begrijpen producten.
4. Vertrouwen op resultaten uit het verleden
Het is verleidelijk om goede resultaten uit het verleden door te trekken naar de toekomst, maar dit kan misleidend zijn. Dat een fonds eerder goed heeft gepresteerd, is geen garantie voor de toekomst. Factoren zoals wijzigingen in het management, strategie of marktomstandigheden kunnen de prestaties beïnvloeden.
Daarnaast zegt een hoog rendement op zichzelf weinig. Kijk ook naar het risico dat eraan verbonden is. De Sharpe-ratio is een handige maatstaf om rendement en risico tegen elkaar af te wegen. Zo voorkomt u dat u alleen naar het rendement kijkt zonder oog voor het onderliggende risico.
5. Teveel Handelen
“Teveel handelen, maakt de zakken leeg” – deze oude beurswijsheid blijft actueel. Veel kopen en verkopen kan uw rendement flink schaden door de hoge transactiekosten. Bovendien kan het u ook onrustig maken.
Houd vast aan uw langetermijnstrategie, zelfs bij minder goed nieuws. Door rustig en doordacht te handelen, voorkomt u dat u waardevolle kansen mist door op het verkeerde moment uit te stappen. Bij investeren geldt: rust en geduld worden beloond.
Conclusie: Voorkom deze veelvoorkomende fouten en blijf bij een goed doordachte, gediversifieerde langetermijnstrategie. Zo investeert u succesvol én met een gerust hart.