Even voorstellen: Christopher Grätz
Hij weet hoe je visies ontwikkelt en ze omzet in realiteit – en hoe je het hele team aan boord krijgt voor een nieuwe financiële sector. Met onderwerpen die investeerders en bedrijven enthousiast maken. Christopher slaagde hier al in als CEO van Kapilendo. Nu bekleedt hij dezelfde functie bij Invesdor – en is daarmee de drijvende kracht achter de groep en verantwoordelijk voor de algehele visie. In dit interview legt hij uit waarom hij tussen vergaderingen in Berlijn, Wenen en Helsinki door naar Dallas blijft kijken.
Hallo Christopher. Het feit dat Invesdor als gevolg van de fusie nu ook beleggingen uit Nederland en de Scandinavische landen aanbiedt, moet voor jou bijzonder aantrekkelijk zijn, toch?
Christopher Grätz: Jazeker, ik heb een voorkeur voor het noorden. Ten eerste voel ik me gewoon prettiger bij lage temperaturen dan in de hitte. Ten tweede heb ik ook een familieband: mijn vrouw komt uit IJsland en we hebben nu twee half IJslandse, half Duitse kinderen.
Laten we het kort over je CV hebben voordat we verder gaan over de fusie.
Christopher Grätz: Ik ben een echte Berlijner, geboren en getogen in Berlijn. Nadat ik mijn school had afgemaakt, vond ik dat een theoretische opleiding niet direct tot de volgende opleiding hoefde te leiden, dus besloot ik stage te lopen bij een bank voordat ik naar de universiteit ging. Het was gewoon belangrijk voor me om te ervaren hoe de echte wereld eruitziet. Maar toen besloot ik om te gaan studeren, dus verhuisde ik van Berlijn naar Ingolstadt in Beieren, waar ik aan mijn Bachelor of Business Administration begon. Na anderhalf jaar werd Ingolstadt echter te klein voor me, en ik vroeg mezelf af: Wat zou de leukste en gekste plek zijn om te studeren? Op dat moment was dat Tokio. Daar heb ik mijn bachelor gedaan.
Maar Tokio was niet de enige plek waar je in het buitenland hebt gestudeerd, toch?
Christopher Grätz: Klopt, na negen maanden bij KPMG in management consulting te hebben gewerkt, heb ik een masteropleiding gevolgd in St Andrews, Schotland, specifiek in International Business and Finance. Daarna werkte ik weer voor KPMG, waar ik verantwoordelijk was voor het opzetten van banken voor industriële bedrijven in de Financial Services divisie en hen ook hielp met digitaliseringsprojecten.
Laten we meteen overgaan tot de oprichting. Wat was de beslissende drijfveer achter de oprichting van Kapilendo?
Christopher Grätz: In 2015 realiseerde ik me dat het tijd was om het anders te doen in de financiële sector. Met de kennis die ik in de voorgaande jaren had opgedaan en een goede blik van buitenaf op wat er beter kon – ik zag immers nooit een roeping om deze specifieke sector in te gaan – waren de voorwaarden erg goed. Ik wilde het bedrijf ook zelf vormgeven. En last but not least wilde ik mijn dochter zien opgroeien – als oprichter en baas van het bedrijf ben ik autonomer dan een werknemer met vaste werktijden van maandag tot vrijdag. Wat niet betekent dat ik nu niet veel werk (lacht).
Beschouw je jezelf als een typische oprichter?
Christopher Grätz: Veel oprichters willen een bedrijf beginnen zodat ze het hun eigen bedrijf kunnen noemen. Ik wilde dingen veranderen in de financiële sector, bijvoorbeeld om al die belemmeringen voor ondernemerschap weg te nemen. Ik moest een bedrijf oprichten om deze verandering teweeg te brengen. Voor mij was het meer een middel om een doel te bereiken.
Als je nu terugkijkt, wat waren de drie grootste mijlpalen tussen de oprichting van Kapilendo en de fusie met Invesdor?
Christopher Grätz: Laten we bij het begin beginnen: de fusie zelf is een enorme mijlpaal omdat het twee dingen met zich meebrengt. Ten eerste, het maakt ons pan-Europees en opent innovatieve investeringsmogelijkheden voor meer investeerders. Ze kunnen nu investeren in zowel traditionele KMO’s als snelgroeiende jonge bedrijven in een breed scala aan sectoren via een verscheidenheid aan marktinstrumenten: niet alleen traditionele crowdfunding, maar ook schuld, zoals obligaties, converteerbare obligaties, aandelen en beursintroducties. Een andere belangrijke mijlpaal voor mij is echter de ontwikkeling van ons grote potentieel in digitale baanbrekende projecten, zoals het project dat we hebben geïmplementeerd voor Hertha BSC, de voetbalclub uit de Bundesliga in Berlijn. We hebben laten zien dat we binnen vijf minuten 80.000 mensen in het stadion via live streaming en mobiele telefoon kunnen laten investeren. Het is nog nooit zo makkelijk geweest voor fans om te investeren in hun favoriete club. Of neem de symbolische obligatie die we aanbieden voor L’Osteria. Dit was een door blockchain uitgegeven effect dat een van de meest innovatieve projecten tot nu toe was voor investeerders, voor het bedrijf en voor onszelf. Wat crowdfunding zo speciaal maakt, is dat het je aantrekt om te investeren in iets dat je kent en misschien zelfs leuk vindt.
Dat waren twee mijlpalen …
Christopher Grätz: Ik zie ook een heel bijzondere mijlpaal aan het begin van Kapilendo’s verhaal, toen we al heel vroeg uitstekend talent en medewerkers samenbrachten, absolute experts in marketing en technologie. Ik had nog nooit zoveel goede mensen gezien – en ik heb veel gezien in mijn carrière als management consultant.
Hoe zie je culturele verschillen tussen individuele bedrijven in de context van een fusie?
Christopher Grätz: De focus ligt duidelijk op verrijking. We willen synergieën benutten waar dat zinvol is, maar we willen regionale en culturele sterke punten behouden waar dat zinvol is. Een Finse verkoper kan een iets andere aanpak hebben dan een Duitser of een Oostenrijker – maar omdat het in hun markt werkt, is dat volkomen gerechtvaardigd. Culturele verschillen helpen ons enorm.
Wat vind je van de uitdagingen op het gebied van regelgeving bij fusies?
Christopher Grätz: Vanuit een extern perspectief kunnen de regelgevingsaspecten een uitdaging vormen. We hebben echter vanaf het begin begrepen dat regelgeving een grote kans is in fintech die deuren opent. Er is niemand die dit beter kan begrijpen en implementeren. In feite zijn regelgeving en technologie de drijvende krachten achter ons bedrijf.
Hoe investeer je zelf geld?
Christopher Grätz: Ik wil gewoon de perfecte omgeving voor mijn gezin creëren. Voor de rest investeer ik in ETF’s, een gediversifieerde portefeuille van aandelen en obligaties en gebruik ik een deel voor alternatieve investeringen zoals crowdfunding. Mijn criteria: brede diversificatie tussen verschillende soorten en thema’s van beleggingen. Ik houd zowel traditionele KMO’s als veelbelovende groeibedrijven in de gaten.
Wat doe je in je vrije tijd?
Christopher Grätz: Ik probeer zoveel mogelijk tijd met mijn gezin door te brengen. Zoals ik het zie, is mijn dagelijkse werk mijn hobby, maar mijn gezin is mijn leven. We maken thuis muziek en doen veel aan sport, zoals tennis. En hopelijk gaan we skiën als Corona het weer toelaat. Wat betreft passieve sporten ben ik een grote voetbalfan – niet alleen sinds we een uitleenbeurt van Hertha BSC op het platform hadden – maar ik zou mezelf eigenlijk omschrijven als een vrij neutrale voetbalfan. Dat is anders met American football trouwens, waar ik duidelijke sympathieën heb voor de Dallas Cowboys.