Er zijn steeds meer beleggers die niet alleen op zoek zijn naar financieel rendement, maar ook meer willen bijdragen aan klimaatbescherming, duurzaamheid en een verantwoorde omgang met mens en natuur. Daarom kiezen ze steeds vaker voor impact investing. Wat zit erachter en hoe werkt het met Invesdor?
In het verleden kwam het niet vaak voor dat een beursgenoteerd bedrijf tijdens een algemene vergadering werd geconfronteerd met klimaatactivisten.
Maar tegenwoordig zijn protesten tegen de milieubalans en (het ontbreken van) duurzaamheidscriteria van bedrijven al lang geen zeldzaamheid meer. De beweging komt niet enkel meer vanuit overijverige jongeren en kunnen niety meer worden afgedaan als verwaarlossbare incidenten. Integendeel: steeds meer investeerders vinden het belangrijk dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van mens en milieu.
Ook fondsmanagers geven bij hun waarderingen steeds meer gewicht aan duurzaamheidsstrategieën van bedrijven, en er wordt verwacht dat duurzaamheidsdoelstellingen een belangrijke plaats innemen in de bedrijfsvoering.
Wat betekenen al die afkortingen rondom impact investing?
Acroniemen en termen als ESG-criteria en SDG hebben hun intrede gedaan in het dagelijkse taalgebruik van professionele beleggers. Vooral impact investing wordt steeds populairder. Maar wat is het precies en wat betekent het voor beleggers?
Laten we eerst eens kijken naar de afkortingen. ESG staat voor Environment, Social en Governance. ESG is een verzameling beoordelingsmaatstaven die door financiers, aandeelhouders, overheden en belanghebbenden kunnen worden gebruikt om de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven te rangschikken. Helaas is er niet één internationaal erkende set ESG-criteria of benchmarks, dus er bestaan veel verschillende ideeën erover.
SDG is de afkorting van de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen), een verwijzing naar 17 wereldwijde doelen die 193 VN-staten in 2015 zijn overeengekomen om te gebruiken als richtlijn voor het gebruik van financiële middelen voor sociale en milieudoeleinden.
ESG en SDG vormen dus de criteria die bij impact investing een rol spelen. Maar impact investing gaat nog een stap verder en omvat ook “effective” investeren in duurzaamheid.
Impact investing betekent ook dat de positieve impact van een investering verifieerbaar moet zijn. Bijvoorbeeld: hoeveel natuurlijke hulpbronnen en energie zijn bespaard en hoeveel CO2 uitstoot is verminderd?
Het gaat er dus niet alleen om investeringen in milieubelastende bedrijven te vermijden, maar juist ook om het positieve effect van een investering op een duurzame economie en een beter milieu tastbaar te maken. Het resultaat is wat telt.
Maarten de Jong is oprichter van het duurzame investeringsplatform Oneplanetcrowd, wat nu onderdeel is van Invesdor. Hij verwoordt het als volgt, in een notendop: “Use your business as a source for good”.
Doorslaggevende criteria voor impact investing
Impact investing is al enkele jaren in opkomst. Alleen “duurzaam” of “groen” beleggen is vaak een beetje vaag, vooral omdat de criteria voor dergelijke beleggingen niet zijn gedefinieerd. Een zogenaamd groen fonds kan daarom bijvoorbeeld investeren in kerncentrales omdat ze CO2 besparen. Of grote oliemaatschappijen kunnen in de portefeuille van het fonds zitten omdat ze ook zonne-energiecentrales promoten.
De criteria voor duurzame investeringen staan open voor discussie en de standpunten liggen soms ver uit elkaar. De doorslaggevende factor bij impact investing is daarom wat de investering heeft bijgedragen aan een bepaald duurzaamheidsdoel en hoe significant die bijdrage is.Voor veel beleggers is rendement alleen iets waard zolang het bedrijf of project het milieu positief beïnvloedt. “Wij geloven dat steeds meer mensen in Europa geïnteresseerd zijn in beleggingen die hen zowel een financieel rendement als een duurzaamheidsrendement bieden. Wij noemen dat een dubbel rendement,” vat Maarten de Jong het samen. “Ik denk dat deze beweging de komende jaren sterk zal groeien.”
De vele mogelijkheden van impact investing
Het mooie van impact investing is dat investeerders en spaarders veel verschillende opties hebben om een geschikte investering te doen.
- Eco-banken bieden duurzame betaalrekeningen en duurzame deposito’s met een looptijd tot de volgende werkdag en met een vaste looptijd.
- Beleggingsfondsen die zich inzetten voor impact investing: Microfinancieringsfondsen verstrekken bijvoorbeeld microleningen aan mensen in opkomende markten, zodat zij een bestaan kunnen opbouwen.
- Impactfondsen zijn meestal aandelenfondsen die aandelen selecteren op basis van SDG- of ESG-criteria en vervolgens hun impact meten.
- Groene of sociale obligaties zijn obligaties die worden uitgegeven door staten, landen, gemeenten of banken en bedrijven om bijvoorbeeld wind- of zonneparkprojecten te financieren. Duitsland is een van de grootste markten voor groene obligaties; er is zelfs een apart handelssegment voor op de beurs van Frankfurt.
- Impact investing biedt ook de mogelijkheid om te investeren in duurzaam georiënteerde bedrijven. Directe beleggingen in bedrijfsobligaties en bedrijfsbeleggingen via crowdfunding zijn hiervoor bijzonder geschikt.
De risico’s van aandelenbeleggingen zijn voor beleggers vaak complex om in de gaten te houden. Dit maakt de informatie die door het bedrijf, het project, de fondsaanbieder of het investeringsplatform aan beleggers wordt verstrekt des te meer cruciaal.
Crowdfinancieren bij uitstek geschikt voor impact investing
Crowdfinanciering biedt al jaren een platform voor jonge bedrijven die zich richten op duurzaamheid.
Crowdfinancieringsplatforms zoals Invesdor controleren de degelijkheid van bedrijfsmodellen en cijfers en analyseren de concurrentie, het management en de betrokken markten. Vervolgens worden alleen investeringsmogelijkheden die aan zware criteria voldoen aangeboden aan de “crowd”.
“In de afgelopen vijf jaar is crowdfinancieren een professionele investeringsmogelijkheid geworden,” benadrukt Niklas Green, Project Manager bij Invesdor Nordics. “Vroeger was het iets dat investeerders deden voor de lol en om bedrijven te steunen. Nu investeren particuliere investeerders in bedrijven met goede vooruitzichten en een hoog rendementspotentieel.”
Tegelijkertijd krijgt de “impact” van investeringen steeds meer rugwind dankzij politieke besluitvormers. Oneplanetcrowd-oprichter Maarten de Jong illustreert dit aan de hand van zijn thuisland: “Voor projecten zoals zonneparken of windmolens eisen de regionale autoriteiten in Nederland dat een bepaald percentage van het kapitaal door lokale bewoners geïnvesteerd moet kunnen worden, zodat ook de lokale gemeenschap profiteert van de opbrengsten. Samen met de projectmanagers organiseren we dan een lokale financieringscampagne in de regio om via burgerparticipatie het draagvlak voor de projecten te vergroten.”
Op deze manier wordt crowdfinanciering het ideale platform voor impact investing.
Maarten de Jong heeft een uitstekend voorbeeld van een ideale impactinvestering: Fairphone. “Dit is een Android-smartphone die is gemaakt met metalen en mineralen uit duurzame toeleveringsketens die door de eigenaar kunnen worden gerepareerd en opgewaardeerd om vroegtijdige vervanging te voorkomen. Het project heeft een enorm duurzaamheidspotentieel.”
Oneplanetcrowd financierde Fairphone met €2,5 miljoen in 2018.
“Crowdinvesteerders behoorden destijds tot de kerninvesteerders en hebben er mede voor gezorgd dat het bedrijf nu winstgevend is. Nu kunnen de investeerders hun aandelen verkopen in een nieuwe financieringsronde met een goed rendement. Dit is een mooi succesverhaal,” vervolgt Maarten de Jong.
Naast rendement en verantwoordelijkheid is er nog een goed argument voor investeerders in impact investing via een crowdfundingplatform als Invesdor: Ze kunnen al met kleine bedragen participeren in duurzame projecten.
“In mijn ogen biedt crowdfinanciering de enige mogelijkheid voor particuliere investeerders om te investeren in groeibedrijven die voorheen alleen toegankelijk waren voor professionele investeerders,” benadrukt Niklas Green.
Bij crowdfinanciering ligt de minimale investering meestal tussen de 250 en 500 euro. Dit maakt het mogelijk om met een veel kleinere portefeuille in groeibedrijven te investeren en je portefeuille meer te diversifiëren.
“Dit maakt het makkelijker voor beleggers om hun betrokkenheid, rendementskansen en beleggingsrisico’s te spreiden over veel bedrijven met een duurzaamheidsfocus. En – zoals Maarten de Jong het zo treffend formuleert – “To use business as a source of good”.