Duurzaamheid
Markt & Bedrijf

Duurzaamheid: Hoe Invesdor ESG, SDG’s en meer implementeert

Duurzaamheid, gelijkheid en verantwoordelijkheid zijn dé onderwerpen van onze tijd. Drie thema’s die niet alleen de maatschappij en de politiek aangaan, maar ook het bedrijfsleven en de investeringswereld. Bij Invesdor hebben we zelfs specifieke richtlijnen voor deze thema’s opgesteld.

“Dat de wereld moet veranderen, is duidelijk,” zegt Christopher Grätz, CEO van Invesdor. Maar hij voegt eraan toe: “De wereld verandert niet vanzelf – iemand moet de eerste stap zetten. En belangrijker nog, iemand moet die verandering financieren.” Als pan-Europese impact-investeringsplatform, dat ontstaan is uit meerdere platforms uit verschillende Europese landen, heeft Invesdor zichzelf vooral één belangrijke vraag gesteld: als de grootste vooruitgangen in de wereld worden geboekt door dappere en ondernemende mensen die anders durven denken – wat als we die kans aan iedereen zouden bieden? De kans om zelf te kiezen welke toekomst ze willen zien? De kans om te bepalen welke bedrijven die verandering kunnen realiseren? En de mogelijkheid om mee te helpen die verandering te financieren?

Bij Invesdor geloven we dat investeerders hun toekomst kunnen vormgeven door te investeren in bedrijven waarin zij geloven. Hieruit komt onze oproep aan investeerders voort: laten we samen de toekomst financieren. De keuze is eigenlijk al gemaakt, als je kijkt naar de trends van de afgelopen jaren: de toekomst moet duurzamer, gelijker en verantwoorder zijn. “Duurzaamheid is een enorme markt, en de belangstelling en het investeringskapitaal zijn dan ook enorm,” aldus Grätz.

Met de fusie met Oneplanetcrowd heeft Invesdor zich gevestigd als het toonaangevende Europese impact-investeringsplatform. Oneplanetcrowd heeft al vroeg een heldere impactstrategie gekozen door alleen projecten te ondersteunen die een duidelijke bijdrage leveren aan één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG’s (Sustainable Development Goals).

De Invesdor-groep wil nu alleen nog projecten aanbieden aan investeerders die bijdragen aan een duurzame wereld. We hebben hiervoor twee belangrijke duurzaamheidsrichtlijnen opgesteld:

  1. Alle bedrijven en hun projecten die via Invesdor willen werken, worden vooraf beoordeeld op ESG-risico’s (Environmental, Social, Governance).
  2. De impact van elk project op ten minste één van de SDG’s wordt gemeten met meetbare indicatoren (KPI’s). De beste projecten krijgen het label “Oneplanet”.

Deze richtlijnen nemen we zeer serieus – ze hebben voor ons dezelfde prioriteit als de financiële risicobeoordeling bij leningen en participatieprojecten.

ESG: Verantwoordelijk investeren in drie domeinen

ESG is een van de belangrijkste pijlers in de duurzaamheidsrichtlijnen van Invesdor. Het staat voor Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur) en draait om de drie kernfactoren die de duurzaamheid van een investering bepalen. Environmental (de E in ESG) gaat over hoe een bedrijf omgaat met milieuproblemen zoals afvalbeheer, vervuiling, CO2-uitstoot, ontbossing en klimaatverandering. Sociale factoren (de S in ESG) hebben betrekking op hoe een bedrijf zijn medewerkers en klanten behandelt, waaronder diversiteit, arbeidsomstandigheden, gezondheid en veiligheid. Governance-factoren (de G) richten zich op hoe het bedrijf wordt bestuurd, zoals de beloning van het management, belastingstrategie en ethisch gedrag.

De toenemende aandacht voor ESG in de financiële sector is gebaseerd op het idee dat bedrijven niet alleen waarde moeten creëren voor hun aandeelhouders, maar ook voor hun medewerkers, klanten, leveranciers, de maatschappij én het milieu.

Hoe Invesdor ESG-risico’s beoordeelt

Het beoordelen van ESG-risico’s is vaak complex. Het gaat niet alleen om de producten en diensten van een bedrijf, maar ook om hoe het bedrijf zich gedraagt, hoe het zaken doet, en hoe de toeleveringsketen in elkaar zit. Bij onze ESG-beoordeling kijken we naar mogelijke negatieve effecten op het milieu, de samenleving en mensenrechten, en naar de manier waarop een bedrijf omgaat met corruptie en omkoping. Daarnaast kijken we of er sprake is van risico’s die de waarde van de investering kunnen schaden, zoals milieu- of sociale incidenten.

Het doel van deze ESG-analyse is om risico’s en kansen te identificeren en te kijken waar verbetering mogelijk is. Wij geloven dat een toekomstgerichte aanpak nodig is, waarbij niet alleen de meest recente ESG-data worden meegenomen, maar ook de strategie, de totale impact en de belofte dat een bedrijf zijn woorden nakomt. Zo willen we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar de toekomst.

De ESG-beoordeling is een gratis dienst die Invesdor aanbiedt voor elk nieuw project dat op ons platform wordt geplaatst. Het doel van deze beoordeling is om twee vragen te beantwoorden:

  1. Schaadt het project het milieu, de maatschappij en/of de betrokkenen?
  2. Kan de waarde van dit project in gevaar komen door ESG-ontwikkelingen?

Als het antwoord op één van deze vragen “Ja” is, wordt het project niet op ons platform geplaatst.

De onderstaande tabel geeft enkele voorbeelden van ESG-criteria:

ESG BeschrijvingVoorbeeld 1Voorbeeld 2
Environmental
Impact op het milieu en risico’s voor het bedrijf en zijn stakeholders door klimaatgebeurtenissen.
– Bijdrage aan klimaatverandering en uitstoot van broeikasgassen;
– Luchtvervuiling;
– Water- en afvalbeheer;
– Onverantwoord afvalbeheer;
– Negatieve impact op biodiversiteit.
– Het project kan worden beïnvloed door klimaatverandering, zoals overstromingen.
– Strengere milieuwetgeving kan het bedrijfsmodel beïnvloeden.
SocialSociale impact en risico’s die voortkomen uit de omgang met medewerkers, klanten en gemeenschappen. – Slechte arbeidsomstandigheden;
– Ongelijke behandeling;
– Geen betrokkenheid bij de lokale gemeenschap.
– Bedrijfsmodel is kwetsbaar als leveranciers uit lagelonenlanden niet meer beschikbaar zijn.
Governance Kwaliteit van besluitvorming, structuur en verdeling van verantwoordelijkheden binnen het bedrijf.– Niet voldoen aan ethische standaarden;
– Verkeerde prikkels bij beloning van management;
– Ondoorzichtige bedrijfsstructuur..   
– Risico’s in de toeleveringsketen.
– Onvoldoende bescherming van data.

De zes milieudoelen van de EU zijn:

1. Klimaatverandering tegengaan,
2. Aanpassing aan klimaatverandering,
3. Duurzaam beheer van water en maritieme hulpbronnen,
4. Overgang naar een circulaire economie,
5. Voorkoming en vermindering van milieuvervuiling,
6. Bescherming van biodiversiteit en ecosystemen.

Impact: Goed doen – en hoe Invesdor dat meet

Bij Invesdor maken we ook een inschatting van het impactpotentieel van bedrijven en projecten. Impact investing betekent investeren in projecten die een meetbare bijdrage leveren aan een van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Het gaat verder dan het uitsluiten van bepaalde bedrijven of sectoren. Met impact investing streven investeerders niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar een positieve, duurzame impact. “Invesdor heeft ervoor gekozen om de SDG’s als leidraad te nemen bij het meten van onze impact,” aldus Grätz. De SDG’s zijn een routekaart voor het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals gezondheidszorg (SDG 3) en de energietransitie (SDG 7). Ze geven een heldere visie voor een duurzame en welvarende wereld.

Grenzen die Invesdor niet overschrijdt

Invesdor heeft duidelijke grenzen gesteld voor welke projecten wij ondersteunen. We accepteren geen bedrijven die:

  • Tabak of recreatieve cannabisproducten produceren of verkopen,
  • Betrokken zijn bij de gokindustrie,
  • Wapens of gerelateerde technologieën produceren,
  • Conflictmineralen gebruiken zonder conflictvrije bronnen te waarborgen,
  • Actief zijn in de seksindustrie,
  • Ongecontroleerde dierproeven uitvoeren of onvoldoende dierenwelzijn waarborgen,
  • Geen duurzame visserij- en aquacultuurpraktijken hanteren,
  • Bont of speciaal leer produceren waarvoor dieren worden gefokt,
  • Regelmatig schade aan biodiversiteit veroorzaken,
  • Geen inspanningen doen voor duurzaam bosbeheer,
  • Geen stappen ondernemen om hun CO2-uitstoot te verminderen,
  • Geen vervanging zoeken voor schadelijke stoffen,
  • Betrokken zijn bij financiële onregelmatigheden

AANVERWANTE ARTIKELEN