Interviews
Invesdor Inzichten

Gezichten van Invesdor: Christian Becker

Wilt u een positieve impact op de wereld hebben? Dan zou verantwoord en duurzaam investeren wel eens iets voor u kunnen zijn. Om ervoor te zorgen dat dit lukt en dat u veilig kunt investeren, analyseren kredietspecialisten potentiële investeringsmogelijkheden vooraf: In ons interview praten we met Christian Becker, Senior Investment Analyst bij Invesdor, over juist deze methoden van kredietanalyse die bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat nieuwe crowdfundingcampagnes van het platform betrouwbaar en winstgevend voor u zijn.

Mogen we aan u voorstellen? Dit is Christian Becker.

Christian Becker trad toe tot Invesdor (voorheen Kapilendo) na meer dan 30 jaar in de klassieke banksector te hebben gewerkt. Hij werkte bij verschillende banken in Berlijn als accountmanager, kredietanalist en herstructureringsspecialist. Vandaag bekijkt hij elk bedrijf dat zich aanmeldt bij Invesdor van dichtbij.

Christian, u heeft meer dan 30 jaar ervaring in de bankwereld. Na zo’n lange tijd heeft u ongetwijfeld uw eigen werkrituelen ontwikkeld. Wat doet u als eerste wanneer u ’s ochtends achter uw bureau komt?

Christian Becker (lachend): Als mijn bureau voor een keer leeg is, controleer ik eerst of Sales me nieuwe gevallen heeft gestuurd. Dan begint het: ik blader door de balansen, bekijk de cijfers tijdens het jaar, controleer financiële plannen, bekijk formaliteiten. Vervolgens duik ik dieper in de analyse.

…Wacht even, dat was veel bankjargon, kunt u dat alsjeblieft wat meer in detail uitleggen?

Kort samengevat: Mijn taak is ervoor te zorgen dat investeerders zo veel mogelijk hun geïnvesteerde geld aan het einde terugkrijgen, idealiter met een bonus of exit-participatie. Hiervoor controleer ik of het bedrijfsmodel van een onderneming coherent is op het niveau van de cijfers – dus inkomsten en uitgaven, evenals geplande investeringen. Als iets opvallend lijkt, bespreken we dit met het bedrijf of nemen we het er direct uit in het geval van zeer duidelijke inconsistenties.

Bijvoorbeeld?

Een voorbeeld is een bedrijf met een openstaande vordering die een groot deel van de gerapporteerde omzet uitmaakt. Dit kan acceptabel zijn als een groot order is geaccepteerd door de opdrachtnemer, de factuur nog niet verschuldigd is vanwege een verleende betalingstermijn en de kredietwaardigheid van de opdrachtnemer goed is. Als de vordering daarentegen al lange tijd niet is betaald ondanks het feit dat deze opeisbaar is en er geen informatie of zelfs negatieve informatie is over de kredietwaardigheid van de contractant, zullen we de zaak niet ondersteunen.

Uw platform staat ook bekend om zijn innovatieve projecten. De bedrijven kunnen waarschijnlijk niet op dezelfde manier worden beoordeeld als bij een traditionele bank, toch?

Het beoordelingsproces bij Invesdor is vergelijkbaar met dat van een bank. Maar crowdfunding brengt enkele speciale kenmerken met zich mee. Zo nemen we doorgaans geen zekerheden zoals banken dat doen en is financiering vaak achtergesteld, wat betekent dat investeerders alleen terugbetaling kunnen verwachten na alle andere crediteuren. In geval van het ergste scenario. Daarom kijken we bij twijfel liever nog een keer. Bovendien rekenen we hogere rentetarieven dan banken, wat op zijn beurt ten goede komt aan onze investeerders en het risico weerspiegelt.

Vooral nieuwe ideeën hebben investeerders nodig, wat op het eerste gezicht riskanter lijkt dan bijvoorbeeld het familiebedrijf van de tweede generatie – is dat echt het geval?

We stappen niet in bedrijven als een idee nog maar net is ontstaan, omdat de ontwikkeling van een product jaren kan duren. Zelfs als het idee top is, kunnen we niet voorspellen of een concurrerend bedrijf kort voor de productlancering iets vergelijkbaars zal lanceren – dat zou inderdaad te riskant zijn in het belang van onze investeerders. Daarom is ons principe: het product moet er al zijn. En: het bedrijf moet bewezen hebben dat het product al verkoopt op de markt.

U bent geboren in Berlijn en woont ook in de huidige startup- en oprichtersmetropool. Hoewel de startupscene zich pas in de jaren 2000 echt naar de hoofdstad verplaatste, heeft u als bankier zeker het begin meegemaakt?

Vanuit het oogpunt van de banken waren en zijn veel van deze bedrijven niet financierbaar. Veel oprichters hebben zeer technologie gedreven en grote visies. Het risico op wanbetaling is te hoog voor klassieke startfinanciering, omdat de producten nog niet (volledig) ontwikkeld zijn en/of er nog geen vergelijkbare bedrijfsmodellen zijn. Ik heb jaren op de herstructureringsafdeling van een bank gewerkt en heb moeten ervaren hoeveel ideeën en plannen om verschillende redenen niet slaagden – en start-ups in de betekenis van vandaag zaten daar niet eens bij.

…toch heeft u de klassieke bankwereld verlaten. Bij Invesdor richt u zich niet op oprichters, maar in veel gevallen op jongere bedrijven. Wat is de aantrekkingskracht?

Banken staan vooral open voor klassieke bedrijfsactiviteiten, d.w.z.: iemand neemt de bakkerij van zijn vader over en heeft een lening nodig om het bedrijf opnieuw op te zetten. Of een oud bedrijf heeft financiering nodig voor nieuwe machines. Als crowdfundingplatform hebben we een iets andere focus. We zijn ook geïnteresseerd in de vraag of het bedrijf een spannend verhaal te vertellen heeft. Dat kunnen traditionele bedrijven zijn, zoals de Berlijnse schnapsstokerij Mampe, maar ook compleet nieuwe producten – steeds vaker op het gebied van duurzaamheid.

Je hoort voortdurend in de media hoe Berlijn aan het veranderen is: waar vroeger bedrijven waren, worden nu appartementen gebouwd, de huren stijgen en de traditionele productie verhuist naar andere steden. Als oorspronkelijke Berlijner moet u de veranderingen in de stad intensief hebben meegemaakt?

Nou, dat heeft niet zoveel invloed op mijn privéleven. Ik ben al over de 50 en mijn ‘Sturm und Drang’ dagen zijn al lang voorbij. Zeker, na al die tijd zijn hele wijken niet meer herkenbaar, maar of dat in de jaren negentig of in de jaren 2010 gebeurde, weet ik vaak niet meer. Maar Berlijn heeft zoveel mooie hoekjes en veel daarvan blijft hopelijk bewaard.

Als u bezoekers van buiten de stad zou ontvangen, welke van deze mooie hoekjes zou u dan zeker laten zien?

Christian Becker: Ik heb nauwelijks kennissen buiten Berlijn, mijn vriendenkring is hier, dus ik wilde nooit weg. Maar er is één ding dat ik iedereen zou laten zien: De Beelitz-sanatoria in Brandenburg zijn een voormalig longsanatorium uit het begin van de 20e eeuw. De gebouwen raakten in verval tijdens de DDR en dienen soms als decor voor films – ik denk dat het oude terrein de moeite waard is om te zien.

En als u geen bezoek hebt, waar kijkt u dan na het werk naar uit?

Naar mijn gezin, mijn hond en in de zomer naar mijn volkstuin.

Om terug te komen op de tijd voor sluitingstijd: Wat zijn volgens u de meest waardevolle bedrijven om in te investeren in de toekomst?

Dat zullen vooral projecten zijn die zich richten op duurzaamheid. Veel bedrijven op ons platform zijn al duurzamer – vooral in de voedingsmiddelen- en verpakkingssector. Voor ons betekent crowdfunding dat we bedrijven op ons platform brengen die niet alleen geld nodig hebben, maar ook een verhaal te vertellen hebben, en dat we deze bedrijven rechtstreeks in contact brengen met particuliere investeerders. Het is deze service die toegevoegde waarde creëert voor beide partijen en ik hoop dat dit bedrijfsmodel zich in de toekomst verder zal verspreiden – met Invesdor als pionier.

Daarom is kredietanalyse ook waardevol voor uw duurzame investering

Naarmate meer beleggers zich richten op duurzaam beleggen en crowdfunding, speelt kredietanalyse een steeds belangrijkere rol bij het beoordelen van de financiële gezondheid van bedrijven en beleggingen. Bedrijven die zich inzetten voor verantwoorde praktijken zullen waarschijnlijk beter worden geleid en betere langetermijnvooruitzichten hebben dan bedrijven die geen duidelijke richting of verantwoorde aanpak hebben. Maar wat houdt een kredietanalyse voor duurzame investeringen eigenlijk in?

Wat zit er achter de kredietanalyse

Kredietanalyse voor duurzame financiering is een veelomvattend proces dat verder gaat dan traditionele maatstaven zoals rentepercentages, leverage ratio’s en de kans op wanbetaling. In plaats van een eendimensionale blik te werpen op de financiële toestand van een bedrijf, gebruiken kredietanalisten meerdere indices en meeteenheden om de impact van milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) factoren op de financiële prestaties en toekomstige duurzaamheid te beoordelen.

De kredietspecialisten onderzoeken ook kwalitatieve criteria zoals corporate governance, de samenstelling van de raad van bestuur, de kwaliteit van het management en de strategische visie. Ze onderzoeken ook hoe goed een bedrijf zijn werknemers beheert, hoe het zijn leveranciers en klanten behandelt en hoe het voldoet aan ethische normen. Hoe kredietspecialisten bij Invesdor het potentieel van uw crowdinvestering controleren , in tegenstelling tot banken, vereist crowdfunding meestal geen onderpand in geval van wanbetaling. Vanwege deze extra risicofactor controleren de kredietspecialisten van Invesdor de kredietwaardigheid van de crediteuren bijzonder zorgvuldig voordat ze met crowdfunding mogen beginnen. Er worden bijvoorbeeld hogere rentetarieven berekend dan bij traditionele bankinstellingen, wat zowel de crediteuren als de investeerders ten goede komt. Als er echter iets verdacht lijkt bij het analyseren van de bedrijfsmodellen van de respectieve bedrijven, nemen de specialisten passende maatregelen of sluiten ze in extreme gevallen de bedrijven zelfs helemaal uit van crowdfunding.

Hoe kredietanalyse u helpt bij uw beleggingsbeslissing

Het uiteindelijke doel van kredietanalyse voor duurzame beleggingen is niet alleen om beleggers te voorzien van een nauwkeurige inschatting van het financiële risico, maar ook om hen te helpen bedrijven te identificeren die positieve vooruitgang boeken in de richting van meer milieubewuste en maatschappelijk verantwoorde organisaties. Door zowel kwantitatieve als kwalitatieve indicatoren te analyseren, kunnen kredietanalisten beleggers geruststellen dat hun investeringen op termijn zullen renderen, niet alleen financieel maar ook ethisch.

AANVERWANTE ARTIKELEN

De duizendste financieringsronde van Invesdor
Duurzaamheid

1.000 projecten …and counting!

Sinds de start van Invesdor in 2012 is onze reis gekenmerkt door exponentiële groei en uitbreiding. 12 jaar en drie fusies later zijn we verheugd onze duizendste financieringsronde te lanceren: Riverrecycle Oy! We hadden ons geen…