Voor innovatie is lef nodig: van ondernemers én van investeerders!
Ondernemers met een vernieuwend product hebben veel lef en doorzettingsvermogen nodig. De weg van idee naar succes is lang, vol met obstakels en afgronden. Eerst word je maar moeizaam serieus genomen en als je succes begint te krijgen, word je door de gevestigde orde tegengewerkt. Meeslepende avonturen die we in (auto)biografieën van menig ondernemer kunnen teruglezen.
Voor zo’n avontuur is meestal ook een berg kapitaal nodig: geld om de tijd tot succes te kunnen overbruggen. Een onderneming leeft zo lang de ondernemer volhoudt en in staat is om ofwel winstgevendheid te bereiken, ofwel opnieuw het vertrouwen van investeerders te winnen die weer geld voor de komende tijd op tafel leggen. Ook die investeerders hebben veel lef: ze investeren in een bedrijf met missie waarin ze geloven, maar succes en winstgevendheid zijn nog niet gerealiseerd. Als dat succes dan uiteindelijk zal worden bereikt, dan profiteren deze investeerders van de (exponentiële) waardegroei van de aandelen die ze in een vroeg stadium kochten.
Bij Oneplanetcrowd zijn er ruim 12.000 beleggers met lef, die in een vroegtijdig stadium zijn ingestapt in innovatieve maatschappelijke bedrijven zoals Snappcar, Peerby, Fairphone en VanMoof. Deze beleggers werden allemaal aandeelhouder in het bedrijf, via de zogenaamde ‘converteerbare lening’ die wij bij Oneplanetcrowd sinds 2013 op ons platform aanbieden.
Hoe werkt zo’n ‘convertible’?
Dit type lening geeft investeerders het recht om hun lening te converteren naar aandelen, waarmee ze mede-eigenaar kunnen worden van een veelbelovend bedrijf.
Als er na het aangaan van de convertible een nieuwe (professionele) investeerder instapt, biedt de ondernemer aan de crowd conversie aan. Op dat moment kan de investeerder kiezen: ofwel de lening converteren naar aandelen, ofwel de lening laten aflossen. Als de investeerder kiest voor conversie, verkrijgt hij aandelen tegen dezelfde waardering als de professionele partij. Het voordeel hiervan is, dat de prijs door deze professionele partij is uit-onderhandeld, zodat de crowd zeker is van een marktconforme aandelenprijs. Daarbovenop krijgt de crowd een korting op de aandelenprijs, omdat zij immers al eerder hun geld aan de onderneming hebben toevertrouwd, waardoor het bedrijf heeft kunnen groeien. De korting bedraagt meestal 15% tot 30%, afhankelijk van de tijd tussen het verstrekken van de convertible en het conversieaanbod.
Waarom investeren middels een converteerbare lening?
Een converteerbare lening is vooral geschikt voor jonge, snelgroeiende ondernemingen. Vaak hebben deze ondernemingen nog geen voorspelbare cashflows en zijn de zekerheden beperkt. Een lening die afgelost moet worden is dan nog niet passend. Het risico bij deze vorm van investeren is daarom over het algemeen hoog. Bij de convertible staat ertegenover dat er een kans is op hoog rendement, omdat een investeerder aandeelhouder kan worden in een potentieel snelgroeiend bedrijf.
Oneplanetcrowd biedt niet zonder meer voor elke onderneming een converteerbare lening aan. Dat doen we alleen bij innovatieve, vernieuwende bedrijven waar wij ook echt in geloven. We stellen ons de vraag: voorziet deze onderneming in een toekomstige behoefte? Zal de wereld over tien of twintig jaar baat hebben bij dit product of deze dienst? Dragen ze bij aan de energietransitie en duurzame vooruitgang? Hebben ze de potentie om uit te groeien tot een groot en succesvol bedrijf? Hebben het ondernemersteam, het product en de markt zich al voldoende bewezen?
Fairphone
Fairphone haalde in 2018 €2,5 miljoen op via een converteerbare lening. Het bedrijf startte in 2015 en is sindsdien uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat sinds dit jaar (2021) winstgevend is.
De -niet geringe- ambitie van Fairphone is om de smartphonewereld, die aan elkaar hangt van misstanden en vervuiling, te veranderen door middel van bewustwording en door de materialen voor hun telefoons eerlijk te sourcen en te produceren.
Fairphone beweegt zich in een markt die wordt gedomineerd door grote spelers, maar ze hebben een niche weten te veroveren en hebben inmiddels wereldwijd de aandacht getrokken.
Zijn convertibles iets voor u?
Als belegger kunt u zich dezelfde vragen stellen. Wat is uw gevoel bij dit bedrijf, gelooft u in de potentie? Investeren middels een converteerbare lening doet u niet met het oog op aflossing, maar om een bedrijf te helpen hun groeipotentieel te realiseren. U stapt er voor langere tijd in en het uiteindelijke rendement van de certificaten van aandelen (na conversie) is volledig afhankelijk van de groei van de onderneming. Het kan immers jaren duren voordat het bedrijf haar succes heeft behaald. Gedurende die jaren kunnen er allerlei tegenslagen op de weg komen. Maar door te investeren middels een converteerbare lening, kunt u wel deelgenoot zijn van het succesverhaal van een veelbelovend bedrijf.
Risico’s
Helaas groeien niet alle bedrijven uit tot een VanMoof of een Fairphone. Zoals hierboven al aangestipt, is het risico van een converteerbare lening hoog. Grof gezegd wordt ongeveer 10% van de start-ups die middels een convertible financiering ophalen via ons platform een zeer succesvolle onderneming. 50% wordt een prima lopend bedrijf maar realiseert niet de hoge verwachtingen en ambities. 40% redt het helaas uiteindelijk niet.
Zoals in meer aspecten van het leven is het verstandig om uw risico’s te spreiden. Het is geen goed idee om al uw spaargeld te investeren in één onderneming, hoe veelbelovend die ook is. Wij hanteren graag onze ‘10 uit 10 regel’: Investeer niet meer dan 10% van uw vrij belegbare vermogen (spaargeld dat u kunt missen) in crowdfundingprojecten en spreid deze 10% over minstens 10 projecten.
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe converteerbare leningen en andere duurzame investeringsproposities via Invesdor? Meld u aan voor onze e-mailalerts en u mist niets meer!