Marketing content

Waarom investeren in BambooLogic?

Een "snelgroeiende" grondstof: Op wereldniveau is Europa de grootste importeur van bamboe en de tweede grootste verwerker van bamboe na China. Bamboe is aanwezig in bijna elk huishouden en wordt gebruikt in bijna elke sector. De vraag naar in de EU geteelde bamboe stijgt snel. De huidige vraag naar ons product is 300 tot 500 keer groter dan het aanbod. Maar we hebben een tekort aan lokaal en duurzaam geteelde bamboe in Europa.

Investeer in sterke activa & groei: Investeer in de schaalvergroting van een toonaangevend bedrijf in de Europese bamboesector met sterke groeiverwachtingen. De omzet is sinds 2021 met 300% gestegen. De komende jaren wordt een EBITDA-groei van 50% per jaar verwacht. Maak deel uit van ons groeiverhaal met een goede risico/rendementsverhouding: 8% jaarlijks rendement, uitbetaald per kwartaal, gedekt door 100% onderpand.

Ervaren team met wereldwijd erkende bamboe-experts: Het managementteam was betrokken bij meer dan 25.000 hectare bamboeplantages wereldwijd sinds de jaren '80 en legde in 1996 de basis voor bamboeteelt in Europa met het Bamboo for Europe programma, gesubsidieerd door de EU.

Meerdere directe en terugkerende inkomstenstromen: Bamboologic installeert bamboeboerderijen in Europa om te voldoen aan de snel groeiende vraag van de Europese industrie naar lokaal gewonnen biomaterialen met een lage voetafdruk. Hiermee wordt een duurzaam drievoudig verdienmodel ontsloten: a) productie en verkoop van bamboeplanten in grote volumes, b) afname en verwerking van bamboeproducten van externe partnerkwekers en c) verkoop van de carbon credits die de bamboevelden opleveren. Dankzij een unieke techniek voor het telen van bamboeplanten en de expertise van bamboespecialisten heeft Bamboologic een unieke marktpositie.

Maak een onmiddellijke en significante impact: Bamboe is een echte duurzame supercharger. Het heeft op zoveel manieren een positieve impact. Het kweken van bamboe is een enorme stap voorwaarts voor de biodiversiteit in de landbouw. VN-organisaties en COP 21 erkennen bamboe als een efficiënt hulpmiddel in het bestrijden van klimaatverandering. Tijdens de 7-jarige lening wordt er tot 1.000.000 ton aan CO2-opslag gecreëerd.

Dr. Hans Friederich Company, Senior Partner - Shareholder, Bambulogic Europe B.V.

“De snelgroeiende vraag naar Europees geteelde bamboe plaatst ons in de perfecte positie voor een duurzaam, winstgevend bedrijfsmodel voor de komende decennia. Sinds 2021 is onze omzet verdrievoudigd en hebben we bamboeplantages opgezet in 7 Europese landen. Dit heeft een aanzienlijke positieve impact op het klimaat, de natuur en de economie. We verkopen bamboe aan Europese bedrijven, maar de vraag overstijgt 300 tot 500 keer ons aanbod! Samen met boeren bouwen we aan CO2-opslag, stimuleren we de biodiversiteit in de landbouw en creëren we banen.
Met uw investering kunnen we de balansstructuur versterken en onze activiteiten opschalen om onze ontwikkelingen te versnellen en te voldoen aan de grote vraag naar ons product. Doe mee en maak deel uit van onze impact en succesverhaal!

Dr. Hans Friederich, senior partner & aandeelhouder, Bambulogic Europe B.V., voormalig algemeen directeur van de International Bamboo & Rattan Organisation (INBAR) & ex- Europees Directeur van de International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Beschrijving Investering

Type:
Obligatie
Achtergesteld:
nee
Al geinvesteerd:
€ 2.767.500,00
Prijs per obligatie:
€ 250,00
Minimale aankoop:
1 Eenheid
Rente:
Per kwartaal
Terugbetaling:
Per kwartaal
Bemiddelaar:
Oneplanetcrowd International B.V
Licentie:
ECSPR

Overzicht

Bedrijfsprofiel

Bambulogic Europe B.V. ("Bamboologic") is een Nederlands bedrijf met kantoren in Nederland en Portugal, dat zijn activiteiten startte in 2020. De huidige aandeelhouders bestaan uit het management en de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde HIVE ENERGY ltd met een kapitaal van £1,9 miljard.

Wij telen lokaal bamboe met een lage voetafdruk voor de Europese markt. Met 14 B2C verkooppunten in 10 landen, een succesvolle online winkel en een groeiende portefeuille van carbon removal credits, zijn we verzekerd van omzet.

Two people holding bamboo

De bamboeboerderijen leveren carbon credits op via Open Natural Carbon Accounting (oncra.org), onderdeel van de Nederlandse Climate Cleanup Foundation. Wij zijn het eerste bedrijf dat een waardeketen voor bamboe en CO2-opslag opzet, van het vermeerderen van zaailingen tot verhandelbare bamboeproducten. Bamboeproducten kunnen tot wel 0,5 kg koolstof per kg materiaal opslaan. Agrarische bamboebossen kunnen tot 40 ton koolstof per hectare per jaar opslaan in de bodem en het ecosysteem.

USP’s

  • Dankzij een unieke techniek voor het vermenigvuldigen van bamboe kunnen we miljoenen planten produceren en verkopen.
  • We hebben de beste bamboe-experts zoals Jan Oprins en Dr. Hans Friederich in huis.
  • De vraag naar het product is 300 tot 500 keer groter dan het aanbod.
  • We zijn actief in 7 landen en we spelen in op de vraag naar lokale productie en korte ketens.

We zijn uitgeroepen tot winnaar van de "Brightwolves Sustainability Challenge" en het "Klimaatparlement"!

Bedrijfsinformatie

Naam bedrijf: Bambulogic Europe B.V.
Managing Director: Jorre Appel
(Giles Redpath, Hive Energy ltd)
KvK nummer: 68152957
Jaar van oprichting: 2017
Adres:

Stationsplein 26
6512 AB Nijmegen
Nederland

Sector: Agriculture/
Biobased materials
Aantal medewerkers: 15
Locaties Nijmegen & Beverwijk,
Nederland
Alcoutim, Portugal
Website: Website
Social Media:

              

Producten en diensten 

Bamboo plant

Harvesting bamboo

Bamboe is een van de meest veelzijdige grondstoffen. Met meer dan 10.000 producttoepassingen wordt het in bijna elke sector gebruikt. Het lichte en sterke bamboecomposiet wordt gebruikt in auto's, windmolens en satellieten. Het zeer dichte hout wordt op grote schaal toegepast in vloeren, meubels en als alternatief voor hardhouten oplossingen. Bamboevezels zijn ideaal voor papier- en textielproductie. De eetbare scheuten zitten boordevol proteïnen, vezels en silica en worden gebruikt in de voedingsindustrie voor mens en dier, maar ook in de farmaceutische en schoonheids- & gezondheidsindustrie.

Probleem: een tekort aan in Europa geteelde bamboe om aan de marktvraag te voldoen. Daarnaast is er sprake van een trage overgang naar een biobased / circulaire economie in Europa.

Oplossing: Duurzame teelt, verwerking en verkoop van bamboe binnen Europa. Eenmaal investeren in bamboevelden, betekent +100 jaar oogst!

Katalysator: Onze unieke carbon credits voor bamboe worden verkocht aan de vrijwillige carbonmarkt. Dit zijn bedrijven die vrijwillig hun CO2-uitstoot willen compenseren. Deze extra inkomstenstroom stelt ons in staat om meer bamboevelden te beplanten.

De grondstof telen: Full-service aanbod voor Europese boeren, landeigenaren & organisaties:

  • In de EU geproduceerde bamboeplanten van hoge kwaliteit
  • Groei- en oogstbegeleiding
  • 20-jarige oogstafnameovereenkomst
  • Carbon credits certificaten voor de bamboevelden van onze partnerkewekers

Verwerking & verkoop: De weg naar de markt

De bamboe van onze eigen boerderijen en partnerkwekers wordt lokaal verwerkt en verkocht op de markt.

B-to-B: We hebben vraag van industriële spelers in de E.U. naar tienduizenden tonnen (gedroogde) bamboe.

B-to-C: Online winkel en 14 verkooppunten in 10 EU-landen.

Businessmodel

Growing bamboo

Bamboo storage

Bouwen aan een duurzame waardeketen op lange termijn met een drievoudig 'groen' verdienmodel

Het produceren en verkopen van bamboeplanten en het opzetten van bamboeboerderijen voor boeren, landeigenaren of bedrijven.

Bamboeproducten van onze eigen bamboeboerderijen en partnerkwekers worden rechtstreeks verkocht aan de verwerkende industrie en via de momenteel 14 verkooppunten in 10 landen.

Carbon credits van Bamboologic en de partnerkwekers worden op de markt aangeboden door Bamboologic en via onafhankelijke makelaars in verschillende Europese landen.

Bamboe genereert jaarlijks terugkerende inkomsten tot 100 jaar na het planten. Marktleiders als IKEA, Melitta en vele anderen omarmen bamboe. Het enige wat wij moeten doen is zoveel mogelijk bamboe planten om aan de groeiende vraag te kunnen leveren.

Markt

Bamboo products

Bamboologic stand

Volgens gegevens van INBAR is Europa de grootste importmarkt voor bamboe. Na China is de EU-27 de grootste exporteur van bamboeproducten. Bamboe is aanwezig in bijna elk huishouden en heeft tienduizenden producttoepassingen.

Bamboe is een duurzaam alternatief voor staal, PVC, (hard)hout, composieten en katoen. Bamboe steekt met kop en schouders uit boven andere vezelgewassen; zowel wat betreft de kwaliteit en veelzijdigheid van het materiaal als wat betreft de oogstvolumes. Het hoge silicagehalte maakt het gewild bij de farmaceutische, schoonheids- en gezondheidsindustrie. Het is rijk aan voedingsstoffen en bevat veel vezels die goed zijn voor menselijke en dierlijke consumptie.

Bamboologic is een van de twee belangrijke spelers in Europa die samen meer dan 90% van de markt controleren en de enige actieve speler in 5 landen. Met een groeiende focus op hernieuwbare grondstoffen, lokale ketens en duurzaamheid binnen Europa, groeit de vraag van boeren om zich aan te sluiten bij ons netwerk van partnerkwekers snel.

Met een huidige vraag die het aanbod 300 tot 500 keer overtreft, is de toekomstige afname van de geoogste bamboe verzekerd.

Markttoegang voor concurrenten is moeilijk, omdat:
1) Het vermeerderen van bamboe is moeilijk. Bamboe geeft nauwelijks zaden af en voor vermeerdering is veel kennis en ervaring nodig. Met Jan Oprins hebben we een wereldautoriteit op dit gebied in huis.

2) Kennis & ervaring voor een bamboe-onderneming is schaars in Europa.

3) Om op industrieel niveau een rol van betekenis te kunnen spelen, moeten de volumes en de schaal toereikend zijn.

Impact

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's of 'Global Goals') maken deel uit van de VN 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en vormen het internationale kader voor duurzame ontwikkeling tot 2030. Deze SDG's zijn bedoeld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Als duurzame koploper draagt Bamboologic bij aan verschillende SDG's ten gunste van het klimaat, de natuur en de samenleving.

SDG 12

Met Europees geteelde bamboe richten we ons op lokale productie en korte ketens. Hierdoor vermijden we vervuilend intercontinentaal transport en zorgen we ervoor dat de verwerking op een duurzame en verantwoorde manier gebeurt. Als de op één na grootste producent van bamboe heeft de E.U. behoefte aan leveringszekerheid van bamboe. Dit is een enorme kans voor de landbouwsector in de E.U.

Ø  Uitbreiding van het netwerk van bamboeboerderijen tot + 100.000 ton bamboe met een lage voetafdruk per jaar.

SDG 13

De snelgroeiende en het hele jaar door groene bamboe is een kampioen in het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. Tijdens COP 21 werd bamboe uitgeroepen tot een zeer nuttige plant voor klimaatactie. Met ons netwerk van bamboeboerderijen bouwen we aan een enorme CO2-'put' in de natuur.


Ø Tijdens de 8-jarige lening wordt tot 1.000.000 ton potentieel aan CO2-opslag gecreëerd.

SDG 15

Met meer dan 60% aangetaste bodems in de EU is actie dringend geboden. Bamboebossen zijn verre van monoculturen. Er wordt geen grondbewerking toegepast en er worden geen pesticiden of herbiciden gebruikt. Het uitgebreide wortelstelsel gaat erosie tegen en een dikke humuslaag die ontstaat door de constante bladval maakt bodems weer vruchtbaar. Bamboebossen verlagen de bodemtemperatuur en staan bekend om hun uitstekende vermogen om water vast te houden. Een recent biodiversiteitsonderzoek op onze velden heeft een levendig ecosysteem aangetoond. Insecten, vogels en landdieren vinden voedsel en beschutting tussen de bamboe.

Ø De biodiversiteit vergroten en bodemdegradatie van meer dan 5.000 hectare EU-bodems tegengaan.

Waar wordt de financiering voor gebruikt?

Bamboe is in het begin een intensieve investering omdat de planten, de installatie van de boerderij, de oogst en de verwerking moeten worden opgezet. Dankzij seed-investeerders als Hive Energy Group konden we ons model met succes opstarten en bewijzen. Nu is het tijd voor een schaalvergroting. Met jullie steun willen we zonder deze investeerders verderconsolideren voor de volgende groeifase.

Zodra de bamboe is geplant, gaat de natuur zijn gang. Bamboe groeit, koolstofdioxide wordt vastgelegd en de verkoopwaarde stijgt. Het mooie van bamboe is dat als er eenmaal in is geïnvesteerd en geplant, dezelfde planten meer dan 100 jaar lang inkomsten genereren; dit zorgt voor stabiele en groeiende inkomsten op de lange termijn.

De volgende groeifase is gericht op het opschalen van het bewezen model om een aanbod van Europese bamboe op te bouwen, evenals van koolstofverwijderingscredits voor de snel groeiende vraag van de koolstofmarkten.


Icon 1

Maximale Scenario

(€3,000,000 opgehaald in de financieringsronde)

De financiering maakt het mogelijk:

  • Inkoop van eigen aandelen & herfinanciering (60%)
  • Groei & ontwikkelingsinvesteringen (37%)
  • Investeringsreserve (3%)

------------------------------------------------------------------

  • 28 % securitisatie land
  • 32 % aandelen BLE
  • 15 % plantmateriaal
  • 22 % land
  • 3 % reserve

Icon 2

Minimale Scenario

(€1,250.000 opgehaald in de financieringsronde)

De financiering maakt het mogelijk:

  • Inkoop van eigen aandelen & herfinanciering (86%)
  • Groei & ontwikkelingsinvesteringen (10%)
  • Investeringsreserve (4%)

------------------------------------------------------------------

  • 10 % securisatie land
  • 76 % aandelen BLE
  • 10 % plantmateriaal
  • 4 % reserve

Financiële cijfers

Log alstublieft in

Deze inhoud is alleen zichtbaar voor geverifieerde investeerders van dit project.

Inloggen

Documenten

Updates

In dit gedeelte vindt u onder andere antwoorden op vragen van investeerders. De getoonde antwoorden zijn afkomstig van de ondernemer. Invesdor controleert geen informatie die is ontvangen na de start van de financieringscampagne.

Als u vragen heeft over het bedrijf, stuur ze dan rechtstreeks naar ons op service@invesdor.nl.

UPDATE 02.05.2024: Investeerders Q&A

1. De locatie waar de bamboeplanten geplant zullen worden is een warm gebied in Zuid-Europa. Bamboe is een plant dat veel vocht vasthoudt, maar toch is er een risico op bosbranden. Hoe gaat deze organisatie om met het risico op branden in de bamboebossen? En wat is de reële kans op branden in dit gebied? Wordt er rekening gehouden met een dergelijk scenario en hoe beïnvloedt dit de activiteiten van het bedrijf? Wat gebeurt er als een perceel afbrandt?

Bamboe is het hele jaar door groen en de plant zit vol water, zowel in de stengels als in de wortels.

Omdat bamboevelden actief beheerd en gecontroleerd worden, is het risico op het uitbreken van brand erg klein. Van bamboe is namelijk bekend dat het relatief goed bestand is tegen bosbranden. Bamboe is meestal vrij van zijtakken gedurende de eerste 6 tot 10 meter, dit betekent dat het bladerdak het vuur niet gemakkelijk verspreidt. In beheerde bamboebossen worden uitgedroogde stokken en materialen verwijderd en wordt de dichtheid gecontroleerd om de groei te bevorderen. De velden zijn verdeeld in sectoren die van elkaar gescheiden zijn door brandgangen. Op het hele terrein is water beschikbaar.

Als er brand uitbreekt, zal dat gevolgen hebben voor sommige oogsten in het getroffen veld. Gelukkig kunnen we terugvallen op ons netwerk van bamboeboerderijen verspreid over Europa. Hierdoor kunnen we in dergelijke gevallen de oogstvolumes op de andere boerderijen verhogen om het verlies aan product op het afgebrande veld te compenseren.

Na een brand herstelt een bamboebos zich veel sneller dan een traditioneel bos. Bamboescheuten groeien binnen 1 seizoen weer aan tot hun volledige lengte. Een studie in Zuid-Amerika toonde aan dat na 2 herhaalde bosbranden op een tijdschaal van 5 jaar, 74% van de traditionele vegetatie verdwenen was. Daarentegen waren er 7 tot 9 keer zoveel bamboestokken teruggegroeid. Tot nu toe zijn er geen branden bekend in Europese bamboevelden.

Er is geen dichte begroeiing rond de bamboevelden in het zuiden van Portugal, dus het risico dat een brand zich van buiten de bamboevelden verspreidt is klein.

2. Op welke manier wordt gegarandeerd dat (grootschalige) toepassing van bamboe in Europa geen nadelige neveneffecten heeft op de 'oorspronkelijke' biodiversiteit. Bijv. verspreiding van bamboe, ziektes, effect op insecten/dieren, etc. Wat vindt het milieu van al die bamboeaanplant?

Een belangrijk punt is dat bamboe alleen wordt geplant als landbouwgewas en niet in het wild. De focus van het planten van bamboe ligt op suboptimale landbouwpercelen en het bieden van een beter alternatief voor deze gronden aan boeren. Omdat bamboe een groenblijvend bos is met een gesloten bladerdak, verlaagt het de bodemtemperatuur, houdt het water vast in de bodem, gaat het erosie tegen door zijn intensieve wortelstelsel en ondersteunt het de vorming van ecosystemen. Diversificatie naar natuurinclusieve gewassen met regeneratieve capaciteiten is hard nodig in Europa, waar volgens de EU meer dan 60% van de bodems in een ongezonde staat verkeert.

Bamboevelden kunnen perfect worden beheerd met een minimale negatieve impact op het milieu. De bamboeplantage in Alcoutim draait op zonne-energie, heeft grote regenwatervijvers en het irrigatiesysteem werkt op zwaartekracht, waardoor er minimale energie wordt gebruikt.

Zoals het onlangs uitgevoerde biodiversiteitsonderzoek in ons 5 jaar oude bamboeveld laat zien, wordt het rijke ecosysteem binnen de bamboevelden nogal negatief beïnvloed door de omringende traditionele landbouw.

Met een groeiende vraag naar houtproducten in de EU zal het gebruik van bamboe als biomassa de druk op inheemse houtsoorten en bossen verminderen. Veel Europese bossen worden aangetast door ziekten. De industrie onderzoekt de markt voor alternatieven en juicht de lokale bamboeteelt toe.

Omdat bamboe zelden zaden draagt, verspreidt het gewas zich niet via zaadverspreiding. Zijn uitgebreide wortels kunnen gemakkelijk worden beheerd door greppels rond velden (zie het dronebeeld van ons 6 jaar oude Portugese bamboeveld hieronder).

Bamboe is een van de meest biodiverse landbouwgewassen. Een bamboebos biedt onderdak aan vele vogels, insecten en kleine landdieren. De bladval het hele jaar door zorgt voor een zeer rijke bodem; een echt paradijs voor insecten, schimmels en tientallen plantensoorten. Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Op bamboevelden worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er wordt ook niet geploegd, dus de bovenste grondlaag wordt niet verstoord. Bij het oogsten wordt niet gekapt. Jaarlijks wordt slechts een derde van de beschikbare bamboe geoogst.

Dronebeeld van een 6 jaar oude Portugese bamboeveld

Dronebeeld van een 6 jaar oude Portugese bamboeveld

Biodiversiteit in een bamboeveld

Biodiversiteit in een bamboeveld

We hebben dit onderwerp uitgebreid behandeld op deze pagina. De biodiversiteitscontrole is uitgevoerd op een 5 jaar oud bamboeveld in Portugal. Op de pagina via de link kan deze biodiversiteitsstudie worden gedownload.

3. Naar verluidt kan dezelfde plant 100 jaar lang worden geoogst. Was dit het uitgangspunt bij het berekenen van zowel de economische als de ecologische/duurzame resultaten? Welke garanties worden hiervoor gegeven of is het duidelijk wat de mogelijke negatieve effecten zijn van een kortere natuurlijke of economische levensduur?

De levensduur van bamboe kan echter meer dan 100 jaar zijn, financiële modellen en de financiële horizon zijn vastgesteld op 20 jaar. Met elk extra jaar van inkomsten uit oogsten en inkomsten uit koolstofcertificaten voor opgenomen koolstof stijgt het rendement op de investering. Door nu bamboe te planten, genereren we een duurzaam inkomen voor toekomstige generaties.

De economische levensvatbaarheid van het planten van bamboe is berekend over een periode van 20 jaar. Het break-even punt voor het veld wordt ergens rond jaar 10 bereikt. De koolstofverwijderingsefficiëntie en bodemopslagcapaciteit van bamboe zijn vastgesteld op 12 jaar, volgens de beschikbare literatuur en studies. Als veiligheidsmaatregel hebben we de "koolstofverwijderingsperiode" vastgesteld op 20 jaar. Inkomsten uit de verkoop van de verworven koolstofverwijderingscertificaten kunnen kort na de aanplant op de markt worden aangeboden dankzij afnameovereenkomsten. Dit zorgt voor inkomsten in de eerste jaren en stimuleert de boer voor zijn inspanningen om koolstof te verwijderen. De regeneratieve effecten van bamboe op de bodem hangen af van de initiële situatie van de bodem en het ecosysteem en zijn al na enkele jaren merkbaar.

De waarde van het verbeteren van de kwaliteit van landbouwgrond kan niet genoeg worden benadrukt. Dit is van cruciaal belang voor de toekomstige voedselvoorziening en voor de biogebaseerde industrie.

4. Kan de verdeling van de (absolute/proportionele) marge in de keten worden verduidelijkt? Is het rendement voor de betrokken boeren aantrekkelijk ten opzichte van de benodigde investeringen ten opzichte van (meer traditionele) alternatieven? En zo ja, in welke mate/in hoeverre?

Aangezien Bamboologic ook een teler is, gelden de belangen van Bamboologic en de landbouwers voor beide. De boeren helpen ons om de door de markt gevraagde volumes veilig te stellen. In ruil daarvoor bieden wij de boeren een coöperatieve oplossing voor het oogsten, de toegang tot de markt en het verkrijgen van koolstofverwijderingscertificaten.

Onze ambitie is om een Europese bamboeketen op te zetten met een eerlijke prijs voor elke schakel in de keten. Alleen dan kan er een duurzaam groen bedrijfsmodel ontstaan. Bamboe biedt zekerheid op lange termijn door zijn veelzijdigheid aan afzetmarkten. Het bamboebos produceert verschillende producten: de halmen, eetbare scheuten, biomassa en zelfs de bladeren worden gekocht. De samenstelling van de opbrengst van de verschillende producten die een bamboebos produceert, maakt het economisch gezien een zeer interessant gewas. Door de uitzonderlijke kwaliteiten van bamboe als product en de verscheidenheid aan mogelijke toepassingen, kan men op lange termijn stabiele opbrengsten verwachten.

Boeren hebben dus een veelzijdig vezelgewas van hoge kwaliteit. Ze zijn niet gebonden aan één sector, zoals de voedselsector, wat meer commerciële zekerheid geeft. In termen van netto-inkomen per oogstjaar is bamboe meer lonend dan miscanthus, hennep, vlas en andere vezelgewassen.

5. Worden bij marketing sectoren/producten overwogen en/of geprefereerd waar de grootste duurzaamheidsimpact in de hele keten kan worden gerealiseerd? Zo nee, wat zijn de criteria voor verkoop, vooral in de beschreven markt waar schaarste bestaat?

De doorslaggevende factoren bij de productselectie zijn: de marktvraag, duurzaamheid tijdens het hele productieproces en een eerlijke prijs.

Het veelzijdige bamboe is een snel hernieuwbaar alternatief met een lage voetafdruk voor PVC, staal, (hard)hout, composiet en katoen. Dit koolstofnegatieve materiaal is kampioen in het opslaan van koolstof in duurzame materialen. Het is niet afbreekbaar en elk deel van de plant kan worden verwerkt. Als het lokaal wordt geteeld, voorkomt het vervuilende transporten over lange afstanden en draagt het bij aan de voorzieningszekerheid. Elk materiaal waarbij een fossiele component wordt vervangen door bamboe is een stap voorwaarts in duurzaamheid. De laatste jaren vraagt de industrie steeds meer om lokaal en duurzaam geteelde producten.

We vervangen niet alleen fossiele materialen door bamboe, maar richten ons ook op de duurzaamheid van het productieproces. Samen met partners uit de industrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten onderzoeken we actief alle aspecten van het productieproces met een focus op duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van een biolijm op basis van lignine uit bamboe. We hebben ook meegewerkt aan de productie op laboratoriumschaal van bamboepulp voor textiel waarbij de vervuilende viscosemethode werd vermeden, wat resulteerde in de eerste partij duurzaam geproduceerde Europese bamboepulp. Om nog een stap verder te gaan: de productie van het textiel met de pulp vindt voor 100% plaats in Portugal, op slechts een paar honderd kilometer van de bamboevelden. Een laatste voorbeeld zijn de onlangs gelanceerde sample batches van 100% bamboe isolatie geproduceerd in Duitsland met onze bamboe uit Portugal en België.

6. Na hoeveel jaar kan de bamboe worden geoogst?

Meestal 7 tot 8 jaar na het planten. Vóór die periode kunnen enkele kleinere volumes uit de snoei op de markt gebracht worden.

7. Profiteren de plaatselijke bewoners hiervan?

De regio rond Alcoutim in Portugal is een kaal plattelandsgebied waar Europa speciale aandacht aan besteedt. Veel jongeren hebben de regio verlaten bij gebrek aan werk. De landbouwactiviteiten zijn beperkt tot een paar traditionele gewassen die meestal monoculturen zijn zonder toegevoegde waarde voor het klimaat of de natuur. Bamboeboerderijen creëren directe banen, maar hebben ook een katalyserend effect op de ontwikkeling van verschillende bedrijven in de regio die met bamboe werken of die toeleverancier zijn van de boerderijen. Dit activeert op zijn beurt het hele lokale economische netwerk van leveranciers, diensten, horeca en R&D.

Bovendien vergroten bamboebossen lokaal de biodiversiteit in de landbouw, gaan ze erosie en verwoestijning tegen en zorgen ze ervoor dat water beter in de bodem wordt vastgehouden. In het gebied rond Alcoutim zijn we de afgelopen 3 jaar de grootste economische stimulans geweest.

UPDATE 26-4-2024: Investor Q&A

Hieronder vindt u een aantal vragen van investeerders, beantwoord door BambooLogic:

1. Gebruikt Bamboologic pesticiden of kunstmest?

We gebruiken geen pesticides en geen kunstmest (indien wel in bepaalde gevallen, dan is het bio-gecertificeerd).

2. Is het land waar Bamboologic bamboeplantages wil vestigen ook geschikt voor andere akkerbouw?

Zoals in het filmpje te zien is gaan wijzelf vaak op verarmde grond waar geen andere akkerbouw mogelijk is aanplanten. Boeren die met ons samenwerken planten inderdaad veelal op de stukken waar hun andere gewassen het niet goed doen.

3. Bamboologic geeft aan dat hun plantages bijdragen aan biodiversiteit. Voor de meeste plantages met 1 gewas is dat niet of nauwelijks het geval. Waarom is dat voor de bamboeplantages wel het geval?

In verband met biodiversiteit kunt u best deze pagina op onze website doornemen. Hier kan je ook een biodiversiteitsstudie downloaden die wij vorig jaar in een 5 jaar oud bamboeveld hebben laten uitvoeren. Inderdaad om aan te tonen dat een bamboekweek anders is dan de gekende gewassen, eerder een boost aan biodiversiteit gezien: geen pesticiden, er wordt niet omgeploegd, geen kaalslag, humuslaag door jaarrond bladerval enz.
 

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op

Bel ons of stuur een e-mail.
E-mail: service@invesdor.nl
Telefoon: +31 20 568 20 70

Volg ons:

   

Joost van Rens

NL | EN